Ivan Bodiul, Leonid Brejnev și nevasta lor

Ivan Bodiul, Leonid Brejnev și nevasta lor

(Publicat: Jurnal de Chișinău, 1 februarie 2013)

 

Leonid Brejnev si Ivan Bodiul pe strazile Chisinaului

 

Plecarea recentă în neființă a fostului stăpân local din RSS Moldovenească, Ivan Bodiul, a trezit la viață niște schelete din dulapurile comuniste. Unii au prins a glorifica ”era comunistă” de atunci, alții au propus o anumită ”comemorare” a celui dispărut. Surprinzător însă ne-a fost să citim că primii conducători actuali ai R.Moldova ”i-au dat ultimul omagiu fostului prim-secretar comunist, I.I.Bodiul”. Reiese că prim-ministrul Vladimir Filat, cel care a câștigat alegerile cu sloganul ”Moldova fără comuniști”, dar și ceilalți conducători: președintele RM, Nicolae Timofti, președintele Parlamentului, Igor Corman, etc. s-au aliniat la sicriul sau portretul lui Ivan Bodiul, care a condus Basarabia ocupată de sovietici vreo două decenii la rând, instituind un regim antinațional, antiromânesc.

Ca să facem cunoștință mai de aproape cu acest personaj, am hotărît să răsfoim câteva documente de arhivă care-l vizează, oprindu-ne la perioada anilor 1951-1952 ai secolului trecut, când Ivan Bodiul exercita funcția de prim scretar al comitetului raional Chișinău al PCM(b), sediul căruia se afla în suburbia chișinăueană Durlești.

Politica de cadre a lui Bodiul

Mai multe pagini din arhivele respective atestă, prin concluzii oficiale ale forurilor de partid, că politica de cadre promovată de Bodiul se efectua mai mult în interesele sale personale. Bunăoară, un prieten apropiat de al său, pe nume Stepanov, președintele kolhozului din satul Rezeni, a fost transferat la șefia kolhozului ”Biruința” din Cojușna, doar pentru ca lui Bodiu să-i vină mai ușor să-și viziteze amicul, spre a se căpătui cu produse ieftine din kolhoz.

În altă parte, Bodiul l-a invitat tocmai din orașul rusesc Krasnodar pe unul, Șapocinikov, și l-a numit președinte al kolhozului ”Zarea Kommunismului” din raionul Chișinău, deși acela nici măcar nu avea studii agricole.

Încă pe atunci, (ulterior lucrul acesta a devenit cunoscut de toți) Bodiul îi persecuta vehement pe cei care se încumetau să-l critice. Doar un singur exemplu, confirmat de controlorii comitetului central și expus într-o notă specială. Un șef de secție pe nume Boico s-a exprimat la o plenară de partid precum că Bodiul îl protejează nemeritat pe președintele executivului raional, tov. A. Șkreabaci, care ”este un conducător prost, inclusiv a dat indicații de a-i stoci din plin pe kolhoznici, ca să nu mai cunoască ce-i odihna”. Pentru această critică Boico a fost eliberat din funcție, trimis în alt raion, iar apartamentul în care a locuit acesta a fost repartizat rudelor lui Bodiul.

La o ciudă mare, Bodiul l-a exclus din partid, pe nedrept, pe mecanicul statiei de tractoare din Durlești, Evtodi I.M. In scurt timp, comitetul central a stabilit că acesta n-a comis nici o faptă reprobabilă și i-a restabilit calitatea de membru de partid, demonstrând prin aceasta că primul secretar a comis un abuz. Într-o notă de control, trimișii instanțelor superioare de partid au mai stabilit că Bodiul a prins a conduce tot mai autoritar raionul Chișinău, fără a se consulta chiar și în problemele importante cu membrii biroului de partid și cu alți tovarăși. Idem, el neglijează rolul organizațiilor primare de partid, nu le vizitează și deci măcar nu știe cu ce se ocupă ele.

Bodiul și kolhozul din Cojușna

Totuși, ca să-l aducă la Cojușna pe prietenul său, Stepanov, Bodiul a muncit până la sudoare. La 16 februarie 1952, el a organizat în acest sat adunarea kohoznicilor de alegere a lui Stepanov în funcție de președinte al gospodăriei agricole colective ”Biruința”. Din cei peste vreo patru mii de kolhoznici, la adunare au participat doar vreo jumătate, adică nu s-a întrunit cvorumul. Dar și așa, pentru candidatura lui Stepanov la funcția de președinte au ridicat mana doar vreo douăzeci de oameni. Cu toate acestea, Bodiul a anunțat că noul președinte de kolhoz este ales, felicitându-și prietenul.

Oamenii din sat au prins a se revolta și s-au adresat în diverse instanțe ale statului, inclusiv la Moscova. Până la urmă, de aici i s-au început problemele marelui combinator de partid din RSSM. Moscova oricum privea mai sever la obrăzniciile baronilor locali și cerea pedepsirea celor vinovați pentru dezmăț voluntarist. Dacă soția sa, Clava Bodiul, n-ar fi fost prietenă apropiată (in documente – ”stenografistă”) a lui Leonid Brejnev, pe atunci prim secretar al CC PCM (comitetul central al partidului comunist moldovenesc), Ivan Bodiul a avut toate șansele să fie destituit și trimis, în semn de pedeapsă, la muncă prin vreun kolhoz de la periferia Basarabiei.

Își trimitea soția în patul lui Brejnev

Atunci a înțeles secretarul că soția la locul și la timpul potrivit, lângă șeful cel mare, poate fi de mult folos. Astfel renumitul conducător raional închidea ochii și își astupa urechile la vorbele din târg, recum că prietena sa de viață intră prea des în biroul lui Leonid Brejnev și îl însoțește cam în toate deplasările.

Conform semnalelor de la fața locului, Bodiul mereu se lăuda că coția sa, Clava, ”lucrează stenografista la Leonid Ilici Brejnev, fiind cu acesta în relații foarte bune”. Cică anul nou 1952 l-au întâlnit împreună, la Moscova. În altă parte, Bodiul spunea că ”Leonid Ilici are grija de noi. Degrabă Clava va primi de la el un automobil personal…, apoi Leonid Ilici ne va da un aprtament mai bun în Chișinău”.

Despre relațiile ”speciale” între Leonid Brejnev și Claudia Bodiul și faptul că Ivan Bodiul știa despre ele s-au vehiculat diferite zvonuri pe parcursul anilor. Nu știm însă dacă i-a văzut cineva într-un pat pe amândoi, însă replici duioase gen ”Clavușca” și ”Leoncik” auzite de cei din jur, în unele momente când cei doi păreau că-s singuri, au pătruns până și prin arhivele despre care discutăm acum.

Însușii Ivan Bodiul era un hărțuitor de femei la locul său de muncă. Despre aceasta a semnalizat în instanțe Nicolai Skaev, unul dintre șefii de secții din cadrul comitetului raional de partid Chișinău.

Într-o scrisoare de 13 pagini dactilografiate, adresată secretariatului CC al PCUS (comitetul central al partidului comunist din Uniunea Sovietică), acesta informează că Bodiul a pus ochiul pe o tânără comunistă, pe nume Pronina, proaspăt venită la muncă în aparatul de partid. Într-o zi Bodiul a căutat să o ia cu sine într-o deplasare la bazele de odihnă, dar a aflat că ea plecase deja pe undeva cu altul, cu un oarecare Kolosovski, președintele kolhozului ”Calea Stalinistă” din Suriceni. Imediat după aceasta, Bodiul a convocat biroul comitetului raional de partid, a anunțat că tovarășa Pronina a degradat moral și urmează a fi concediată, fapt îndeplinit chiar la acea ședință. Drept pedeapsă, se spune în document, ”tovarășa Pronina a fost trimisă la lucru în kolhoz”. Faptul în cauză a fost confirmat și de către comisia CC al PCM care a examinat cele înșirate în scrisoarea lui Skaev. Astfel, comitetul central din Chișinău a anulat decizia răzbunătoare adoptată de biroul lui Bodiul.

Se hrănea din munca altora

Nenumărate scrisori sosite pe adresa instanțelor superioare îl demască pe Ivan Bodiul până la cele mai mici amănunte. Ținând cont de caracterul răzbunător al acestui personaj, și protecția pe care o avea în persoana lui Leonid Brejnev, semnalele de multe ori veneau pe cale anonimă, însă faptele descrise, de regulă, se adevereau. Într-o scrisoare, din 16.06.1952, înregistrată în ”sectorul special” al CC PCM(b), se afirmă că în kolhozul ”Kotovski” din Durlești a fost depistată o delapidare de cinzeci de mii de ruble. Actul de control i-a fost transmis lui Ivan Bodiul, pentru a lua măsuri. Însă acesta a ascuns documentul în sertar și a continuat să se alimenteze din kolhoz cu unt, carne, miere și altele pe prețuri de nimic.

”Lui Bodiul îi place să se îmbrace frumos, însă lui nu-i place să plătească pentru procurarea sau confecționarea hainelor”, – mai spune autorul scrisorii. ”Și-a cusut un costum și un palton la atelierul combinatului industrial raional, unde director este tov. Ghelt. Își poartă cu plăcere hainele, deoarece Ghelt a plătit pentru ele în casa întreprinderii, așteptând ca Bodiul să-i întoarcă banii, dar în zadar”, – mai continuă denunțătorul.

Și în acestă scrisoare se pomenește de relațiile lui Bodiul cu kolhozul din Cojușna. Între altele, autorul afirmă că în ajunul zilei de 8 martie 1952, Bodiul l-a trimis pe șoferul său personal, Alexei, la președintele de acolo, Stepanov. Acela i-a dat șoferului ”pentru Bodiul” un butoi cu vin de caliatate și asta a fost doar ”prima cotă” de răsplată a lui Stepanov pentru transferarea sa la cârma gospodăriei din Cojușna, se mai menționează în cele scrise.

Și-a aranjat rudele la serviciu ”călduț”

În semnalele comuniștilor și kolhoznicilor se mai spune că odată cu sosirea lui Ivan Bodiul la conducerea organizației de partid a raionului Chișinău, fluctuația cadrelor a luat o turnură fără precedent. Unii lucrători sunt concediați pe nedrept, fără milă, alții pleacă singuri persecutați de noul conducător ș.a.m.d. Pe una din pagini găsim informația, precum că în locul celor concediați pe nedrept, Bodiul și-a angajat rudele sale: ”Tov. Goncearenco, soțul surorii sale, un leneș și bețivan, ocupă funcția de șef al secției raionale de comerț, iar fratele său a fost numit instructor-contabil al secției agricole”.

Dar și prietenii lui Bodiul erau aranjați bine. Controlorii comitetului central al partidului au stabilit că Bodiul i-a angajat la muncă responsabilă pe amicii săi, Minalati și Saunen, dar aceștia nu erau decât niște persoane întâmplătoare, fără capacități adecvate, fiind ulterior concediați pentru incompetență la presiunea instanțelor suspuse.

Lupta cu ”naționalismul”

Ca să-și accelereze cariera, Ivan Bodiul a căutat să-l informeze pe Leonid Brejnev la direct despre toți și despre toate. A prins o temă avantajoasă pentru un nomenclaturist de atunci, ”Demascarea manifestărilor de naționalism românesc” și a început s-o exploateze: turna pe oricine la stânga și la dreapta. De fapt informațiile lui Bodiul nu erau decât niște denunțuri ordinare. Într-o adresare din 16 aprilie 1951, Bodiul scrie că vicepreședintele executivului raional Chișinău, Plămădeală, este un naționalist înveterat. Lucrând anterior în funcția de președinte al kolhozului ”Kirov”, le-a vorbit mereu kolhoznicilor că rușii și comuniștii nu trebuie admiși la conducerea gospodăriilor agricole.

Până nu demult, spune Bodiul, la conducerea kolhozurilor ”Kalinin” și ”Znamea pobedî” s-au aflat, respectiv, Lozovan și Andronache. Ei au făcut mereu propagandă antikolhoznică, iar fratele lui Andronache a luptat cu arma în mâini împortiva puterii sovietice și, în momentul arestării, s-a împușcat, ca să nu cadă în mâinile securității.

(Într-adevăr, Gavril Andronache, din Zubrești, Strășeni, aprig și cel mai longeviv luptător al rezistenței armate antisovietice, a condus organizația de rezistență armată antisovietică”Armata din Pădure” tocmai în acei ani. Însă el nu s-a împușcat ”în timpul arestării”, ci a murit cu moarte de erou în cadrul unei confruntări cu trupele securității, la 18 august 1954. Arhivele Securității nu indică la vreo relație de rudenie a acestuia cu vreun președinte de kolhoz. Afirmația lui Bodiul în acest caz pare o născocire lașă, pornită de la identitatea celor două nume: ale președintelui de kolhoz și luptătorului.)

Tot în acestă notă, care conține zeci de nume de ”dușmani ai poporului”, Bodiul îi atacă și pe câțiva specialiști evrei. Între altele, el spune că ”în instituțiile medicale din raion activează un grup de persoane ce nu inspiră încredere. Aceștia sunt medicii Bronștein, Lahmanovici și Grimblat, care… au admis înbolnăvirea oamenilor de tifos exantematic și febră tifoidă”.

Ivan Bodiul, destituit după ce a furat un porc din kolhoz

După ce stăpânul raionului și-a umplut de nenumărate ori buzunarele și bagajele cu de toate din munca altora, iată că vreo câțiva șefi de gospodării agricole au refuzat să-i mai dea lui Bodiul producte pe degeaba. Secretarul de partid s-a supărat și i-a scos iute din funcție. Numai într-un an de zile, afirmă sursa, Bodiul a concediat nouă președinți de kolhoz: Kolpașikov, Tereșcenko, Șveț, Bobrenko, Skleamin, Zuev și alții.

Dar iată că viitorul stăpân al Moldovei a căzut în cursă tocmai când nu se aștepta. Obișnuit să trăiască pe picior larg pe seama altora, el și-a băgat mâna adânc și în visteria kolhozului ”Molotov” unde președinte era un oarecare Chicu B.G. În această gospodărie, Bodiul și-a ales la scară deschisă un porc de peste o sută de kilograme, a plătit vreo trei ruble pe el și l-a luat acasă. Cazul a făcut ocolul lumii din preajmă și a ajuns să fie auzit tocmai la Moscova, după o nouă adresare pe numele Kremlinului.

Astfel, pe data de 29 decembrie 1952, adică după ce Brejnev plecase deja din RSSM, noul secretar al CC al PCM(b), D. Gladkii, îl informează pe Stalin printr-o scrisoare oficială: ”Faptele s-au adeverit. Pentru încălcarea statutului… Ivan Bodiul a fost eliberat din funcția de secretar al CR Chișinău al PCM(b) și i-a fost anunțată mustrare aspră. În același timp, a fost impus să achite porcul însușit nelegal din kolhoz.” Tot acolo, secretarul Gladkii scrie la Moscova că, alte animale ce lipsesc din gospodăria agricolă respectivă: doi cai, doua bovine, patru mioare, trei porci și peste o mie șase sute de păsări vor fi recuperate nu numai din contul lui Bodiul, ci și al tuturor persoanelor responsabile din kolhoz.

După destituirea din funcția de secretar al comitetului raional Chișinău al PCM(b), Bodiul a fost numit director al Școlii Republicane de Agronomi din Chișinău. Ceva mai târziu, în 1961, sub bagheta magică a lui Leonid Brejnev, care între timp a devenit președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, a ajuns prim-secretar al comitetului central al partidului comunist al RSS Moldovenească. În această funcție, Ivan Bodiul a putut să-și manifeste pe deplin calitățile sale expuse în rândurile de mai sus.

Ținând cont de ”longevitatea titanică” în diverse funcții de conducere, în pofida numeroaselor încălcări și hoții pe care le făcea Ivan Bodiul la acea vreme, dar și de cariera fulminantă ce a avut-o, datorită patronajului din partea lui Brejnev, putem să dăm dreptate tuturor zvonurilor care au circulat timp de decenii.

Clava Bodiul și Leonid Ilici erau prieteni mai mult decât de serviciu. Intimittatea lor afișată era aprobată la direct de Ivan Bodiul și a fost folosită de acesta pentru a se cățăra pe scara nomenclaturii comuniste antipopulare din anii sovietici în Basarabia ocupată.

Despre Mârzencu

Sunt George MÂRZENCU, din Chişinău.
Acest articol a fost publicat în COMENTARII actuale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s